Які томати корисніше чорні, червоні, рожеві, жовті або зелені

Веселка на грядці: різнокольорові томати - де більше користі?



Вираз «червоний, як помідор» вже не зовсім відповідає дійсності. Поруч з кущами, посипаними червоними плодами, все частіше можна побачити томати жовтого, чорного, фіолетового, білого і зеленого кольору. Догляд за ними не складніше, ніж за класичними червоними, а ось різноманітність смаку і корисних властивостей вони точно забезпечать. Та й в заготовках виглядатимуть набагато веселіше.


Чи залежить харчова цінність томатів від кольору


У складі томатів незалежно від кольору містяться потрібні людському організму речовини - вітаміни, мінерали, антиоксиданти, клітковина. Помідори - низькокалорійний продукт, який включають в дієти для зниження ваги. Вітаміни групи В підтримують нервову систему, мінерали калій, кальцій, мідь, залізо, магній і фосфор благотворно впливають на роботу серця, системи травлення та статевої системи, зміцнюють судини, регулюють водний баланс. Клітковина і пектини очищають організм від токсинів і покращують перистальтику кишечника. На харчову цінність колір томатів впливає мало, але різниця між червоними, жовтими, рожевими, зеленими і чорними помідорами все ж є.


Таблиця: поживний склад плодів різного кольору


Які ж помідори більше корисні


Колір томатів залежить від пігментів - каротиноїдів і флавоноїдів (поліфенолів). У рослин ці речовини виконують захисну функцію, оберігаючи їх від світла, хвороб і шкідників. Потрапляючи з їжею в організм людини, поліфеноли і каротиноїди взаємодіють з ферментами і аскорбінової кислотою, посилюючи їх дію. Це сильні природні антиоксиданти. Вони не тільки фарбують томати в різні кольори, а й надають їм особливі корисні властивості.


Червоні і рожеві


Самий звичні і поширені кольори томатів - червоний і рожевий. Колір обумовлений каротиноїдні пігментом лікопіном. В організмі людини він виконує функцію антиоксиданту і вважається найсильнішим з подібних речовин, присутніх в крові людини.



Помідор - домашній лікар, який використовується для лікування багатьох недуг, профілактики атеросклерозу, авітамінозу і для посилення лібідо


Протидіючи окислювальним процесам, викликаним вільними радикалами, лікопін:



  • попереджає розвиток атеросклерозу і пов'язаних з ним ішемічних уражень мозку і міокарда;

  • перешкоджає утворенню ракових клітин;

  • зберігає цілісність структури ДНК;

  • захищає судинну оболонку сітківки ока від світлового ураження;

  • зміцнює кістки і попереджає розвиток остеопорозу;

  • має виражену протизапальну дію.



Однак розглядати помідори, як єдине джерело лікопіну не варто. Для задоволення добової потреби в каротиноїди буде потрібно близько 3 кг томатів. Така кількість з'їсти не вийде навіть у найбільших любителів червоного овоча. Та й шкоди в цьому випадку помідори принесуть більше, ніж користі. Разом з лікопіном ви отримаєте велику дозу щавлевої кислоти і пуринів, а це прямий шлях до подагрі і сечокам'яної хвороби.


Ще одна біда при надмірному споживанні червоних і рожевих томатів - лікопіодермія, тобто забарвлення шкіри, слизових і печінки в помаранчевий колір. Правда, вона проходить після того, як томати виключаються з раціону.


Багато хто віддає перевагу рожевим сортам.



Рожеві помідори корисно їсти з м'ясними стравами, їжа краще засвоюється, немає тяжкості і дискомфорту після їжі


Червоні плоди завжди мають кислинку в смаку, а у рожевих смак м'якше і солодший, що пояснюється більш високим вмістом цукрів, ніж в помідорах інших квітів. Крім того, в рожевих томатах міститься найбільша кількість клітковини і калію в порівнянні з його кольоровими «побратимами». Червоні і рожеві томати можуть викликати алергію, вони протипоказані при гастритах і виразках, їх не рекомендують їсти при панкреатиті.


чорні помідори


В чорних томатах «правлять» антоціани, хоча лікопін в них теж присутня. Правда, чорними помідори можна назвати з натяжкою. Колір у них буває чорно-фіолетовим, коричневим, синім і темно-червоним.


Всупереч поширеній думці (яке, до речі, не додає популярності чорним помідорів), це не плід генної інженерії. Чорні помідори - копітка робота селекціонерів, які вивели їх з сортів з червоним забарвленням.


Антоціани відносять до пігментів-флавоноидам. Саме вони надають томатам різноманітні темні відтінки. В наш організм антоціани можуть потрапити тільки з їжею, причому запас цих речовин швидко виснажується і повинен постійно поповнюватися.



Чорні томати виграють у червоних своїми смаковими якостями і насиченим запахом


Як і лікопін, антоціани мають антиоксидантну активність. Їх дія на організм:



  • заспокійливу;

  • спазмолітичну;

  • жовчогінний;

  • бактерицидну;

  • протинабрякову.



Антоціани допомагають зберегти еластичність сполучної тканини, судин, міокарда. Вони необхідні людям, що перенесли важкі хвороби, травми, при хронічних запальних процесах, діабеті, ожирінні і захворювань очей. Чорні томати мають властивості афродізіака і корисні чоловікам для підтримки потенції. Згідно Держреєстру, чорні сорти відносять до салатним, смак у них трохи пікантний, хороший чи відмінний.


Белоплодние томати


Ще одне диво селекції - білі помідори. У них відсутні пігменти лікопін і антоціан, зате в складі більше цукрів, що робить їх смак солодким без властивої помідорів кислинки.



Цукрові соковиті білі помідори можна давати навіть маленьким дітям


Белоплодние сорти - справжній порятунок для тих, хто любить помідори, але не може їсти звичайні червоні через алергію. Білі помідори - дієтичний продукт, його рекомендують для дитячого та лікувального харчування як джерело цінних нутрієнтів.


Причиною ніжного смаку є також низький вміст органічних кислот. Тому білі томати дозволені при захворюваннях, пов'язаних з підвищеною кислотністю шлункового соку.


Білі помідори називають плодами спокою. Їх рекомендують їсти людям з нервовими розладами, підвищеною збудливістю і агресивністю.


зелені помідори


Зелений колір томатів - це не ознака незрілості. Це спеціально виведені сорти з високим вмістом хлорофілу. Перше, що дивує при знайомстві з зеленими сортами - ніжний з фруктовою ноткою смак плодів. Зелені помідори універсальні, вони хороші в салатах, з них виходять смачні заготовки. Відсутність червоних пігментів зменшує алергенність зеленого овоча.



Зеленоплодние томати дуже смачні в в'яленої вигляді і довше зберігаються


Хлорофіл - основна речовина, що забезпечує особливі корисні властивості зеленоплодних томатів. Включаючи їх в раціон, можна поліпшити стан шкіри, налагодити роботу кишечника, печінки, поліпшити стан підшлункової та щитовидної залози. Об'єднуючись з киснем, хлорофіл несе його в кишечник, благотворно впливаючи на корисні мікроорганізми. Флавоноїди-антиоксиданти протистоять раковим клітинам, знижують шкідливий вплив канцерогенів. Зелені томати - лідери за вмістом аскорбінової кислоти.


Жовті - народні улюбленці


Яскраві жовті або помаранчеві помідори свої кольором зобов'язані ретинолу і вітаміну С. Серед всіх видів томатів жовті - самі низькокалорійні. При цьому вони містять більше магнію, міді, фолієвої кислоти. У жовтих плодах більше м'якоті і менше кислот. Вони гіпоалергенні і підходять для дієтичного харчування людям, страждаючим захворюваннями шлунка. Жовті томати включають в лікувальну дієту № 6, рекомендовану при подагрі.



Одним з головних плюсів жовтих томатів є їх безпеку для алергіків


На відміну від томатів інших квітів дієтологи радять їсти жовті в свіжому вигляді. При консервуванні вони піддаються тепловій обробці і втрачають велику кількість корисних речовин.


Ретинол, або провітамін А бере участь у багатьох біохімічних процесах. Він нормалізує обмін речовин, покращує регенерацію клітин, попереджає ракові захворювання, підвищує імунітет, зменшує вираженість запальних процесів при інфекційних та вірусних респіраторних захворюваннях. І все-таки є жовті томати без обмеження не можна. Надлишок ретинолу може негативно позначитися на здоров'ї.


Відео: користь і шкода томатів різного кольору


Їжте різні за кольором помідори. Так ви не тільки розширите палітру смаків, а й витягне максимальну користь з улюблених овочів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Експлуатована покрівля види, вибір матеріалів і пристрій

Мінімальний ухил покрівлі з профлиста який кут нахилу припустимо

Мансардний дах приватного будинку